• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Nationaldagen firades på hembygdsgården i Kil. Foto: SVT

Kil välkomnar 31 nya svenskar på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Årets nationaldagsfirande i Kil var avslutning på kommunens kulturdagar. Och traditionsenligt firades nationaldagen på hembygdsgården med teater, dansuppvisning, tal, musik och välkomnande av de i kommunen som blivit svenska medborgare under 2018.

I Kil handlar det om 31 nya svenskar, många av dem barn. En av dem är Matthew Lee, som flyttade till Kil för två år sedan.

– Jag har bott i Sverige i elva år nu, bodde i Stockholm innan, säger Matthew Lee. – Nu är jag svensk, nu har jag både engelskt och svenskt medborgarskap. Jag har blivit mer svensk nu, även om jag behåller det här engelska och tar det bästa från båda delarna och blandar. Man blir en annan person nästan.

– Jag arbetar med idrottsrehabilitering, med folk som har ont i ryggen och i axlarna. Kil var inte mitt första val, men vi hamnade här och det känns bra. Kil är ju en gammal idrottskommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.