Det är statistik från Socialstyrelsen som visar antalet vuxna personer per 100 invånare som besökt tandvården någon gång de två senaste åren.
– I Sverige besöker en hög andel av befolkningen tandvården regelbundet, men det finns variationer. Regionalt kan man se att invånare i Norrbotten besöker tandvården i lägst utsträckning, medan Halland har högst andel besök, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
”Ekonomiska skäl”
Siffrorna visar att för Värmlands del är Hammarö den kommun som har högst antal invånare som varit hos tandläkaren, 75,9 procent.
– Hammarö är ett socioekonomisk starkt område och man vet ju att detta leder till bättre tandhälsa. Sedan handlar det också om att vi når våra patienter, vi har öppet sju dagar i veckan och försöker ha en bra genomströmning av patienter. Dessutom har vi haft turen här att lyckas hålla en bra bemanning av personal vilket inte är fallet på alla ställen, säger Per Hjalmarsson som är klinikchef vid folktandvården i Skoghall.
Lägst andel i länet finns i Eda där 69,8 procent gått till tandläkaren under mätperioden.
– Jag tror det främst är ekonomiska skäl som stoppar folk från att komma. Sedan är det en del som inte tycker att det behövs och bara ringer när de får akuta besvär. Så har vi många gamla som tycker att inte är nån idé att gå till tandläkaren när man ändå är gammal, säger klinikadministratör Lena Henriksson vid folktandvården i Åmotfors.
Stora regionala skillnader
Även om det finns variationer mellan kommunerna ligger Värmland ändå förhållandevis högt gällande tandläkarbesök. Minst sugna på att sitta i tandläkarstolen är befolkningen i Haparanda där bara drygt hälften, 54,1 procent valt att gå till tandläkaren. Högst andel besökare finns i Lidköping med 83,7 procent.
– Socialstyrelsen har inte analyserat vad skillnaderna i besöksfrekvens består av. På en del platser kan det sannolikt utgöras av brist på tillgänglighet, tandvårdspersonal eller långa avstånd. Dock har Stockholms län en relativt låg besöksfrekvens, trots hög tandläkartäthet. Mellan olika kommuner kan det också föreligga socioekonomiska faktorer som resulterar i skillnader. Vi vet att socioekonomiskt svaga grupper, arbetssökande, utlandsfödda och personer med låg utbildning besöker tandvården i lägre utsträckning, säger Andreas Cederlund, tandvårdssakkunnig på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.
Tandvårdsbesök år 2015 per kommun
Hammarö 79,3
Arvika 77,9
Kil 75,9
Karlstad 75,8
Kristinehamn 74,8
Torsby 74,7
Sunne 74,4
Munkfors 73,8
Säffle 73,8
Forshaga 72,6
Grums 72,5
Hagfors 72,4
Filipstad 72,2
Storfors 71,1
Årjäng 70,1
Eda 69,8
Källa: Socialstyrelsen