– Jag måste prova kaffet nu när jag är i Värmland, jag har länge sett fram emot att smaka det, säger Yang Zhang, som representerar en av researrangörerna. Foto: SVT

Kinesiska researrangörer på turné i Värmland

Publicerad

Efter en dramatisk minskning av antalet kinesiska turister förra året i Värmland, hoppas nu Visit Värmland locka hit nya målgrupper av kineser. Ett gäng researrangörer från Kina har under veckan besökt länet – för att bland annat fika!
– Jag måste prova kaffet nu när jag är i Värmland, jag har länge sett fram emot att smaka det, säger Yang Zhang, en av researrangörerna, vid en fikapaus på ett café i Karlstad.

Ett liten grupp kinesiska researrangörer har klivit av tåget på perrongen i Karlstad. Under några dagar ska de besöka bland annat Glaskogen, Klässbols linneväveri, Värmlands museum och Nobelmuseet.

– Tågresan gick bra, det är fint väder här också, säger Lynn Li, country manger China.

Få stopp en orsak

Runt 57 500 kinesiska turister besökte Värmland år 2016 respektive 2017, det visar statistik över kommersiella övernattningar. Men 2018 sjönk siffran drastiskt till knappt 36 000 besökare. En orsak är det spända läget mellan Sverige och Kina, en annan faktor är att stora arrangörer endast stannar till i storstäderna under Skandinaviska rundresor. Men nu vill Visit Värmland locka hit nya målgrupper av kinesiska turister.

– Det som är spännande med den här gruppen är att de representerar andra typer arrangörer som kommer ta hit mindre grupper, kanske par och familjer, som vill uppleva annat än storstäder, säger Cajsa Jansson, marknadskoordinator vid Visit Värmland.

– Om jag vore kinesisk turist skulle jag verkligen vilja få en inblick i lokal kultur, typisk mat och ”fika”, säger Yang Zhang.

Mumin – potentiellt lockbete

Under de första två kvartalen i år har antalet kinesiska turister i länet ökat någon jämfört med samma tid i fjol, även om siffrorna är preliminära än så länge.

– Kineser vill se hur ni lever till vardags, ni behöver inte anpassa så mycket för att passa den kinesiska marknaden, säger Xueqin Zhao.

Skulle en temapark med Mumintrollen locka kineserna?

– Ja det tror jag, kineser gillar berättelser. Om man kan kan berätta intressanta saker så kommer man locka många människor, säger Xueqin Zhao.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer