Hör Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia, berätta om varför man polisanmäler förre rektorn Anderas Wargclou och hör hans reaktion i klippet ovan. Foto: SVT/Academia

Gymnasiefriskola polisanmäler tidigare rektor i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget bakom Klara teoretiska gymnasium i Karlstad vidtar nu rättsliga åtgärder mot den förre rektorn Andreas Wargclou efter att han i februari slutade och sen värvade 21 av 22 lärare till sin nya arbetsplats, det nystartade Karlstads globala gymnasium.

– Jag fick precis veta, jag är förvånad och arg, säger Andreas Wargclou till SVT.

– Vi har under morgonen polisanmält vår förre rektor, anmäler gäller trolöshet mot huvudman, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia, som är moderbolag.

Massflykt

Det var i februari som den förre rektorn Andreas Wargclou avslutade sin tjänst på Klara teoretiska gymnasium för en rektorstjänst på nystartade Karlstads globala gymnasium. I april visade det sig att 21 av totalt 22 lärare på Klara valt att gå till nya gymnasiet och 200 elever har valt att sluta enligt Academedia.

Intrångsundersökning i hemmet

Via ombud lämnade man tidigare i veckan in en begäran vid Värmlands Tingsrätt om en så kallad intrångsundersökning i den förre rektorns bostad. Detta som ett led i en stämningsansökan mot rektorn. Bland annat vill man få tillgång till en dator, utdrag från skypemöte och delatagarlistor.

– Vi anser att det skett en brottslig handling här, Wargclou har medan han har varit anställd hos oss planerat och startat en nya skola, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia, som är moderbolag.

Undersökningen skedde enligt Academedia på torsdagsmorgonen hemma hos Wargclou och genomfördes av Kronofogden.

Hör före detta rektorn Andreas Wargclou reagera på polisanmälan och Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör Academedia, berätta om varför man polisanmäler i klippet.

En intrångsundersökning är en beslutad åtgärd för att säkra bevis i en rättegång som oftast rör påstått upphovs- eller varumärkesintrång.

En intrångsundersökning är att betrakta som ett tvångsmedel. Därför ska en intresseavvägning ske vid en prövningen. Det innebär att ett beslut om undersökning endast får meddelas, om åtgärden uppväger det intrång eller det men i övrigt som åtgärden innebär för den som drabbats av den eller för något annat motstående intresse.

Källa: Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.