Foto: Arkiv

Klart: 26 vargar får skjutas i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen avslog på onsdagen alla överklaganden av licensjakten på varg och därmed drar den igång nu på söndag. Flera miljöorganisationer hade överklagat, men enligt regeringen finns inga hinder för jakten, som kan komma att utökas med ytterligare 24 djur vid årsskiftet.

Det är vargar utanför den så kallade vargzonen som får skjutas i den första jaktomgången. Totalt handlar det om 26 djur, tolv av dem i den region som Värmlands grannlän Hedmark tillhör.

– Vi har tittat på skadorna som orsakas av vargen och på hur många vargar det finns. Då har vi kommit fram till att vi bör ta bort tolv vargar för att vi ska kunna ha ett bra bete för våra tamdjur, framför allt för fåren, säger Arnfinn Nergård (Senterpartiet), ordförande i Rovviltnämnden i Hedmark, som fattat jaktbeslutet.

Beslutet hade överklagats av bland annat Världsnaturfonden och Föreningen Våra Rovdjur, som anser att jakten strider mot både norsk lag och internationella förpliktelser, men på onsdagen avslog Miljödepartementet alla överklaganden. Enligt departementet kommer jakten inte att skada den norska vargstammens överlevnad. Därmed är det klart för jaktstart på söndag den 1 oktober.

Beslut om jakt vid Värmlandsgränsen

Men jakten kan komma att bli ännu mer omfattande. Rovviltnämnden i Hedmark har också beslutat om jakt på ytterligare 24 vargar inne i den så kallade vargzonen, längs riksgränsen mot Värmland. Det skulle i så fall bli första gången det öppnas för jakt inne i det område där den norska vargstammen hittills varit fredad. 

– Vargstammen inne i zonen ligger långt över beståndsmålen. Därför tycker vi att det är dags för jakt även där, säger Arnfinn Nergård.

Jaktbeslutet inne i vargzonen omfattar tre hela flockar, bland annat den så kallade Slettåsflocken som delvis delas med Värmland.

– Vi har informerat Länsstyrelsen i Värmland eftersom det är en gränsflock, säger Ståle Sörensen, vid motsvarigheten Fylkesmannen i Hedmark.

Kan blir jakt på 50 vargar

Även jakten inne i vargzonen har överklagats, men den överklagan har ännu inte behandlats. Ger regeringen klartecken kan det alltså bli jakt på upp till 50 vargar i Norge under vintern.

Den norska vargstammen är betydligt mindre än den svenska. Enligt den senaste inventeringen finns idag ett 50-tal vargar i helnorska revir, och ungefär lika många i revir som delas med Sverige.

Beståndsmålet är satt till mellan fyra och sex familjegrupper, varav tre helnorska. Det motsvarar cirka 30 vargar, plus ytterligare tio till 30 djur som rör sig över gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.