Johan Kristoffersson berättar om känslorna efter att ha vunnit VM-titeln i rallycross för tredje gången. Foto: Johan Hedlund/SVT

Kristoffersson världsmästare igen: ”Överrumplad”

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart, det som SVT Sport berättade redan i fredags.

Den sista deltävlingen i rallycross-VM ställs in och därmed kan Johan Kristoffersson, 31, fira en historisk tredje VM-titel.

– Man blir lite överrumplad men samtidigt har säsongen varit ganska lång ändå, säger värmlänningen som siktar på att försvara sin titel 2021.

Det var i fredags som SVT kunde berätta att den sista deltävlingen i rallycross-VM, som var planerad att köras 12-13 december på tyska Nürburgring, såg ut att ställas in.

I dag kom bekräftelsen.

Skrev historia

Det innebär att Johan Kristoffersson blir korad till världsmästare 2020, hans hans tredje titel i mästerskapet och något som innebär att han blir historisk som först till tre VM-titlar. Tidigare delade han förstaplatsen med Petter Solberg som vann de två första världsmästerskapen, 2014 och 2015.

– Det känns otroligt skönt att få ta pokalen hem och ha den hemma i Arvika nu. Det var ändå det som var målsättningen när vi drog igång hela projektet, säger Kristoffersson som vann VM även 2017 och 2018.

Ny satsning på gång

Nu siktar han på att upprepa bedriften 2021. Kristoffersson berättar att ambitionen är att köra vidare i samma konstellation som i år – men det är inte allt.

Inom kort väntas han avslöja en annan satsning inom motorsporten för nästa säsong.

– Jag kanske ska köra någon mer serie, det får vi se, säger han.

Kristoffersson vinner förarmästerskapet på totalt 219 inkörda poäng, 27 poäng före före Mattias Ekström, världsmästare 2016. Bronset i VM tar Timmy Hansen vilket alltså ger en helsvensk pall.

Värmländskt även i teammästerskapet

Även i teammästerskapet blev det guld till Sverige och Värmland då Joel Christofferssons KYB Team JC med förarna Mattias Ekström och Robin Larsson samlade ihop 16 poäng mer än Team Hansen med Kevin och Timmy Hansen som förare.

Världsmästare i rallycross

2014: Petter Solberg, Norge.

2015: Petter Solberg.

2016: Mattias Ekström, Sverige.

2017: Johan Kristoffersson, Sverige.

2018: Johan Kristoffersson.

2019: Timmy Hansen, Sverige.

2020: Johan Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.