Foto: Arkivbild/TT

Klartecken för första jakten i vargzonen - men färre revir får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen ändrade på måndagen beslutet om licensjakt på varg från nyår.

Regeringen ger klartecken för den första jakten hittills inne i vargzonen – men bara en flock får skjutas.

De norska rovviltnämnderna hade tidigare gett klartecken för jakt på tre hela flockar inne i den så kallade vargzonen, som sträcker sig längs gränsen mot Värmland och Dalarna.

På måndagen ändrade regeringen beslutet. Det blir visserligen för första gången jakt inne i vargzonen, men bara en av flockarna får skjutas.

Det är den så kallade Slettåsflocken som rör sig nära Värmlandsgränsen i området runt Trysil.

– Regeringen följer rovviltöverenskommelsen som säger att vi skall ha både rovvilt och betesdjur i Norge. Vi arbetar kontinuerligt för att minska förlusterna av betesdjur till rovvilt och säkra livskraftiga bestånd av varg, björn, järv, lo och kungsörn, säger klimat-och miljöminister Ola Elvestuen (Venstre) i ett pressmeddelande.

Kräver lagändring

Beslutet har lett till ett politiskt bråk inom den norska regeringen.

Fremskrittspartiet kräver nu en ändring av lagen för att tillåta större jakt i vargzonen.

– Vi måste ändra lagen. Vi kan inte ha lagar som hindrar att vi genomför något som det finns ett stort flertal för i Stortinget, säger partiets rovdjurspolitiske talesperson Terje Halleland till NRK.

Den beslutade jakten är inte den enda vargjakten i Norge denna vinter. Sedan den första oktober pågår licensjakt på maximalt 26 vargar utanför vargzonen.

Enligt beslut i Stortingen ska vargflockar med valpar bara finnas i zonen, ett område som utgör 5 procent av den norska landytan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.