Foto: SVT

Klartecken för licensjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket ger klartecken för licensjakt på varg i Mellansverige.

Länsstyrelserna i fem varglän hade beslutat om jakt på sammanlagt 46 vargar. Besluten överklagades till Naturvårdsverket av flera miljöorganisationer. Naturvårdsverket meddelar nu att samtliga beslut uppfyller kraven.

– Vi har noga gått igenom de överklagade besluten och bedömer att de följer de regler som finns och att de uppfyller samtliga kriterier för licensjakt. Vi kan även se att länsstyrelserna har samverkat inför besluten, vilket är viktigt eftersom det ger en överblick, säger Gunilla Ewing Skotnicka, chef för sektionen art- och områdesskydd på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

20 vargar får skjutas i Värmland

I Värmland får 20 vargar skjutas i de helvärmländska reviren Brattfors, Sandsjön och Vimyren. Dessutom får högst sex vargar skjutas  i Lokareviret, som delas mellan Värmlands län och Örebro län.  Jakten får bedrivas från och med 2 januari till och med 15 februari 2016 eller till dess att Länsstyrelsen dessförinnan avlyser jakten.

Fem kriterier

Enligt Naturvårdsverket ska fem kriterier vara uppfyllda för att beslut om licensjakt ska kunna fattas: jakten ska ha ett tydligt syfte utan andra lämpliga lösningar, jakten ska inte försvåra för gynnsam bevarandestatus för vargstammen, jakten ska vara lämplig med hänsyn till stammarnas storlek och sammansättning samt ske selektivt och under strängt kontrollerade förhållanden.

– Länsstyrelserna visar i sina beslut att det finns ett tydligt syfte med jakten och att det saknas annan lämplig lösning. Vargstammen i Sverige har gynnsam bevarandestatus och antalet vargar som får skjutas vid årets jakt påverkar inte detta, säger Gunilla Ewing Skotnicka i pressmeddelandet.

Vargstammen omfattar enligt den senaste inventeringen 415 vargar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten

Mer i ämnet