Sylve Björkman VD Ransäters Invest Foto: SVT

Klartecken för thailändska bärplockare

Uppdaterad
Publicerad

Bärföretagaren Sylve Björkman pustar ut efter tisdagens besked att thailändska bärplockare tillåts komma till Sverige.

– Utan dem hade det varit tufft, säger han.

Beskedet som vf.se var först med att berätta om är avgörande för Ransäters Invest som är landets största bäruppköpare. Men för kunna att leva upp till säkerhetskraven som ställs under coronapandemin tvingas han dra ner på antalet plockar från önskade 1300 personer till drygt 800. Dessutom finns en del praktiska frågor kvar att lösa.

– Alla ska coronatestas innan de sätter sig på flyget och vi vet inte om vi måste chartra egna plan eller hur vi gör, säger Sylve Björkman.

Hoppas på plockhjälp från arbetslösa

För att få ihop de mängder bär man önskar hoppas företaget att arbetslösa och privatpersoner ska ta chansen att plocka och sälja bär för att tjäna en extra slant.

– Man kan lätt tjäna en tusenlapp per dag på att plocka blåbär och nu ska vi testa att låta idrottsföreningar sköta invägning på några uppköpsplatser i länet, säger Sylve Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.