Foto: TT

Knutbypastorn från Björneborg får tidsbestämt straff

Uppdaterad
Publicerad

Pastorn Helge Iversen, tidigare Helge Fossmo, dömdes till livstids fängelse efter Knutbydramat 2004. Idag beslutade Örebro tingsrätt att tidsbestämma straffet till 26 år.

Helge Iversen är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök efter det så kallade Knutbydramat 2004.

Åklagaren har tidigare godkänt att straffet blir tidsbestämt, men tyckte att det i så fall skulle bli minst 28 års fängelse. Helge Iversen begärde själv att straffet skulle bestämmas till 25 år.

I januari nästa år har Iversen suttit frihetsberövad i 16 år. Han har ansökt om att få tidsbestämt straff två gånger tidigare, utan framgång.

Kriminalvården bedömer att Helge Iversen behöver minst ett och ett halvt år av ”utslussningsåtgärder” för att kunna anpassa sig till ett liv utanför fängelset. Med bakgrund till det anser Örebros tingsrätt att 26 år är en lämplig tid för fängelsestraffet.

Det innebär att han avtjänat två tredjedelar av sitt straff 2021 – och kan då komma att släppas fri.

Låg återfallsrisk

2016 bedömde Rättsmedicinalverket att risken för att pastorn återfaller i brott är låg. Enligt verkets utlåtande medverkar han i att anpassa sig till samhället, men han har också gjort sig skyldig till misskötsamhet vid ett tillfälle. Han beskrivs som en ”komplex person, där hans goda intellektuella och sociala förmåga också framstår som en riskfaktor” och med en ”inte oansenlig förmåga att kunna manipulera och dupera omgivningen”.

Rätten bedömer risken för att Helge Iversen ska begå något allvarligt brott igen är låg, ”inte minst utifrån den sociala och mediala kontroll som han står inför”.

I dag sitter han på en öppen anstalt i Västerbotten och har varit ute på permission cirka 150 gånger, 48 timmar åt gången.

Brottet

Den 10 januari 2004 hittades Fossmos hustru mördad i parets bostad i Knutby utanför Uppsala. I grannhuset hittades en 30-årig man skottskadad. Senare samma år dömdes Helge Fossmo till livstids fängelse för anstiftan till mord på hustrun samt anstiftan till mordförsök på mannen. Han dömdes även för ett tidigare fall av anstiftan till mordförsök på hustrun.

En kvinna som i medierna kallades ”barnflickan” var den som utförde gärningarna. Enligt Uppsala tingsrätt hade Fossmo genom ”intensiv, målmedveten och långvarig påverkan” förmått henne att begå brotten. Detta skedde bland annat genom anonyma sms. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård, men är sedan 2011 frisläppt.

Beslut om tidsbestämt straff

En person som dömts till livstids fängelse kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt efter att ha avtjänat minst tio år av straffet. Om domstolen beviljar ansökan får det tidsbestämda straffet inte vara kortare än 18 år, vilket är det längsta tidsbegränsade straff som kan dömas ut i Sverige.

Alla ansökningar om tidsbestämt straff avgörs i Örebro tingsrätt. Deras bedömning bygger bland annat på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket om hur personen har skött sig på anstalten samt risken för återfall i grovt brottslighet.

Tingsrättens beslut kan överklagas till hovrätten.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.