Kock – ett bristyrke

Uppdaterad
Publicerad

Snabbutbildning av nyanlända ska hjälpa till att lösa kockbristen.

Vi äter gärna ute på restaurang. Vi tar lunchmöten. Vi är mer intresserade och kunniga när det gäller mat. Saker som säkerligen bidrar till att restaurangnäringen växer och det saknas folk som lagar maten till oss. Från Visita, som är en branch- och arbetsgivarorganisation för besök- och restaurangnäringen, ser man hur mattrenderna utvecklas.

– Det här växer hela tiden. Mat är en livsstil, man är matintresserad på ett annat sätt idag än man var bara för tre år sedan, säger Frida Ganshed som är kommunikatör på Visita.

Snabbutbildning av nyanlända

Organisationen finns med på ”Årets kock” för att informera om kockyrket. Enligt en beräkning de har gjort av hur branchen utvecklas kommer det att behöva rekryteras 3000 nya kockar fram till år 2023. För att hjälpa till att få fram fler kockar har man i samarbete med facket och Arbetsförmedlingen tagit fram det så kallade ”Snabbspåret”. Det går ut på nyanlända som kommer till Sverige och som redan är kockar ska bli utvärderade och kunna få jobb som kock efter tre veckor.

– Det är ett sätt att snabbt få in nyanlända i arbete. De första snabbutbildningarna startar i januari och intresset har redan varit stort för att få gå utbildningen.

Visita jobbar också med en kampanj för att locka fler ungdomar att välja kockutbildningen i gymnasiet och jobbar även internt för att vara attraktiva arbetsgivare, säger Frida Ganshed.

Kul jobb

Att jobba som kock är enligt Ganshed att jobba inom ”världens roligaste branch”.

– Det är brett att arbeta som kock och jag tror att kockyrket är ett väldigt roligt yrke. Tävlingar som ”Årets kock” bidrar till att väcka intresset för yrket. Sedan är det ju många som nog gärna skulle vilja bli kändiskockar men det är inte dem vi behöver 3000 av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.