27-åringen Foto: Tullen/SVT

Kokainsmugglaren: ”Jag var i en vanskelig ekonomisk situation”

Publicerad

Under onsdagens rättegång erkände den 27-årige norrmannen att han skulle transportera ett stort parti kokain från Göteborg till Norge. Hans förklaring var att han behövde pengar eftersom han tvingats stänga sin restaurang.

Den 27-årige norrmannen berättade för rätten att han driver en restaurang i Oslo och när pandemin slog till tvingades han stänga. När han fick han ett spontant erbjudande om att hämta 10 kilo kokain för 200 000 kronor i Sverige tackade han ja och körde till Göteborg samma dygn. Vem som gav honom uppdraget ville han inte säga av rädsla för sin och familjens säkerhet.

Narkotikan levererades i en sportbag av en för honom okänd man på öppen gata i Göteborg. Under sin färd mot Norge stoppades han av tullen utanför Årjäng och greps efter en biljakt.

Tidigare dömd för grovt narkotikabrott

Mannen är tidigare dömd till fängelse i Norge för grovt narkotikabrott, men hävdade att han lämnat det kriminella livet bakom sig.

– Hans roll i det här har varit extremt begränsad, sa hans försvarare Jesper Arvenberg till rätten.

Åklagare Cecilia Aronsson yrkade att han ska dömas till fängelse i minst sju år för synnerligen grovt narkotikabrott. Minimistraffet är sex år.

I klippet hör du 27-åringens advokat Jesper Arvenberg kommentera yrkandet.

Dom meddelas den 30 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.