Koll på korna

Uppdaterad
Publicerad
Hundar som vallar får är inget unikt. Kovallande hundar är däremot inte lika vanliga.

4-åriga bordercollien Phee och henns matte Petra Hedberg från Kristinehamn är nyblivna svenska mästare i denna tävlingsgren som kallas nötvallning.

– Hon är en halvgalen liten arbetsmyra som är väldigt familjär. Så lyder Petras Hedbergs beskrivning av sin arbets- och tävlingskamrat Phee. Petra Hedberg jobbar som djurskötare på sin svärfars gård, Västanås utanför Kristinehamn och vid sin sida har hon alltid Phee.

I deras dagliga arbete ingår att sköta om korna, flytta dem mellan hagar och in i fållor, uppgifter som Phee älskar.

Petra har tävlat i vallning av både får och nötdjur i 10 år så den färska SM-titeln i nötvallning satt fint som belöning efter 10 års hårt slit.

– Bara vetskapen av att man är bäst i Sverige är ju kul. Ingenting är omöjligt, säger Petra Hedberg.

Hur blev ni så bra?

– Det är nog tack vare att vi jobbar med djur på dagarna. Det blir så naturligt.

När man tävlar i nötvallning ska vallhunden klara av att samla in och driva flockar med kor, ett arbete som Petra och Phee alltså tränar på dagligen. Och Petra tycker att fler bönder borde använda vallhund.

– Jag är lite förundrad över att det inte är fler som använder hund i arbetet med djuren för de är till väldigt stor hjälp. De säger ju det att en hund ersätter 20-25 personer om man tillexempel ska flytta djur mellan hagar.

Laddar för SM 2014

Som svenska mästare får Petra och Phee automatiskt en plats i nästa års SM-kval.

– Det känns lite skönt, men man kan nog inte ligga på sofflocket och lata sig för det är hård konkurrens. Det finns många bra hundar i Sverige.

Petra ger Phee kommandon med hjälp av en visselpipa. Phee jobbar stenhårt, men utstrålar hela tiden arbetsglädje och iver att få jobba. 

När Phee fått slita tillräckligt framför kameran för att visa vad hon kan för Värmlandsnytts team, visslar Petra i pipan och ropar:

– Spring och bada! Över åkern syns ett svart streck som försvinner ner i närmsta bäck och Phee får ett välförtjänt svalkande dopp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer