– Det handlar om solidaritet mellan kommunerna, säger Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S) som inte tycker förslagen mot ”kommunal dumpning” räcker. Foto: Thomas Svensson/Michael Jansson, SVT.

Kommunalrådet i Filipstad: ”Förslagen mot social dumpning räcker inte”

Uppdaterad
Publicerad

Filipstad kommun i Värmland har under de senaste två åren tagit emot ett 20-tal nya invånare som har svårt att försörja sig, där den tidigare hemkommunen hjälpt till med flytten. 

Kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) är inte glad och talar om social dumpning. 

– Man ser att kostnaderna för försörjningsstöd i Filipstad ökar, och när andra kommuner placerar hos oss funderar man ju på vart solidariteten mellan kommunerna har tagit vägen, säger hon. 

”En fråga om kommunekonomin”

I samhället Nykroppa som ligger en mil söder om centralorten, har kommunen under hösten rivit ett tomt hyreshus för att minska risken för så kallad social dumpning. 

– Vi vill inte skicka ut det här på den privata marknaden för då vet vi att vi får fler personer på försörjningsstöd och det är en fråga om kommunekonomin, säger Åsa Hååkman Felth.

Vill se ett ökat engagemang från regeringen

Hon välkomnar att Statskontoret nu har gjort en utredning, men deras förslag räcker inte, menar hon och vill att regeringen ökar sitt engagemang i frågan. 

– Det handlar om solidaritet mellan kommunerna. Där ekonomin växer måste man också bygga bostäder. Det går att köpa in baracker, det går att förtäta och öka höjden på befintliga bostäder.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.