Kommunalrådet Per Gruvberger (S) vill se krafttag nationellt för att ta hand om försörjningskostnaderna på ett mer rättvist sätt Foto: SVT

Kommunalrådet i Filipstad kräver nationellt ansvar för nyanlända

Publicerad

Nyanlända som flyttar eller uppmanas att flytta från bostadsbristen i Stockholmsområdet till Filipstad, där det är brist på jobb, frestar på kommunens svaga ekonomi. Kommunalrådet Per Gruvberger (S) vill se krafttag nationellt för att ta hand om försörjningskostnaderna på ett mer rättvist sätt.

Under de två senaste åren har det kommit 97 nyanlända från andra kommuner till Filipstad under deras tvååriga etableringstid, enligt siffror från Migrationsverket. En majoritet av de inflyttade kommer från Stockholm med kranskommuner.

Vill se gemensamt ansvar

Det socialdemokratiska kommunalrådet Per Gruvberger vill se ett regelverk som gör att det tas ett gemensamt ansvar i landet för de personer som behöver försörjningsstöd under etableringstiden så att kostnaderna inte bara läggs på den kommun där de bosätter sig den första tiden.

– Antingen får det vara via arbetsmarknadspolitiska åtgärder som är i en nivå så man kan försörja sig på dem under den tiden man går – eller så är det en förlängning av etableringstiden. Men som det fungerar nu när man i vissa Stockholmskommuner ser till att man mer eller mindre sparkar ut folk när etableringstiden är slut så blir det ganska orimligt.

Ont om jobb

Filipstad, med knappt elvatusen invånare, har idag 800 personer i kommunen som tar emot försörjningsstöd, såväl svenskar som nyanlända, och budgeten har gått från 10 miljoner för inte så längesen till nästan 28 miljoner idag. Det är ont om jobb och svårt att bli självförsörjande. Men det finns bostäder att flytta till för till exempel nyanlända.

– Vi kan ju aldrig säga att man inte får flytta till Filipstad men däremot kan vi tala om hur det ser ut med en föreslagen lägenhet kanske eller med förbindelser, arbetsmarknad och liknande, säger Åsa Andersson som är verksamhetschef på Individ och Familjeomsorgen, IFO, i Filipstad.

”Ett systemfel”

Hon tycker att det är ett systemfel att det finns jobb men är ont om bostäder i Stockholmsområdet – och är ont om jobb men finns bostäder i Filipstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer