– Jag stänger inga dörrar, säger Grums kommunalråd Leif Harladsson (S) om förslaget att resa en Sven-Ingvarsstaty på ”Oljeberget”. Foto: SVT

Kommunalrådet strålande glad

Uppdaterad
Publicerad

Leif Haraldsson (S) är mycket nöjd över dagens besked om storsatsningen i Grums.

– Vi får världens största kartongmaskin i Grums, det helt otroligt. En investering på 5,7 miljarder, ja menar vi tryggar ju arbeten för 30 år framåt, säger en strålande glad Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums.

Hur påverkas kommunen?

– Det är ju så i det här fallet när de bygga under ett par tre år så kommer det att vara mellan 1.200 och 1.500 byggnadsarbetare här och det är ju en utmaning. Jag menar Grums kommun ökar med 10 procent under den perioden och det finns mycket entreprenörer kan göra i boende, mat, restauranger och fritidsaktiviteter, you name it.

Vad ligger på ditt bord att fixa?

– Det är att skapa boende till de som kommer hit och där är vi bra med, tycker jag, säger Leif Haraldsson.

Klart det finns orosmoment

Satsningen på maskinen kräver ny kompetens och under en utbildningsperiod kommer ett 70-tal vikarier att anställas. När maskinen sedan står klar kommer den att ersätta fyra andra pappersmaskiner på bruket och företaget har för avsikt att minska personalstyrkan från 850 till 650 anställda, det beskedet gav fabrikschefen Anita Sjölander på måndagen.  

– Det är klart det finns orosmoment. När industrin satsar så här så någonstans längre fram när det är färdigt är det säkert ett antal jobb som inte finns kvar. Det är ju en utmaning för oss att försöka skapa nya jobb. Vi har ju bara tjugo minuter till Karlstad och vi ska lösa det tillsammans i regionen, säger Leif Haraldsson (S).

Hur tror du Grumsborna tar emot beskedet?

– Jag tror det sprider framtidstro. Det ska bli riktigt kul att se maskinen växa fram, säger Leif Haraldsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.