Karlskoga Vattenkraft AB, det kommunala energibolaget, fälls för att ha släppt ut transformatorolija som sedan runnit ut i Liljendalsälven. Foto: Karlskoga Energi & Miljö

Kommunalt elbolag fälls för oljeutsläpp i Liljendalsälven i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlskoga Vattenkraft AB, det kommunala energibolaget, fälls för att ha släppt ut transformatorolija som sedan runnit ut i Liljendalsälven. Nu får de böta 50 000 kronor för läckan vid sitt vattenkraftverk i Liljendal norr om Filipstad.

– Det är mycket beklagligt att det här inträffade, säger Sebastian Cabander, vd på Karlskoga Energi & Miljö.

Uppåt 50 liter transformatorolja hamnade i älven när den kassun (en slags vattentät låda) som skulle fånga upp oljan fylldes med regnvatten i december 2019. Enligt strafföreläggandet om miljöbrott orsakades utsläppet av bristande rutiner hos de anställda i bolaget.

 – Vår personal agerade snabbt när läckaget upptäcktes och vi har nu sett över våra rutiner för att förebygga den här typen av händelser i framtiden, vi har också byggt tak på den aktuella kassunen för att minska framtida risk att den fylls med regnvatten, säger Sebastian Cabander.

25 ton grävdes bort

Företaget uppger att 25 ton massor grävdes bort när man undersökte om även jorden hade förorenats av oljan men enligt åklagaren har företaget inte gjort vad som krävs för att undvika miljöbrottet.

Oljan som rann ut kan ha skadat både djur, människor och växter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.