Kommunen om hjälpbehovet: ”Samarbetet med kyrkan viktigt”

Publicerad

Svenska kyrkans julänglar hjälper närmare 1 300 barn i Karlstad till en dräglig jul. Det är långt fler än de som omfattas av socialtjänstens insatser.

– Vi försöker nå alla som behöver hjälp. Men det finns säkert de som drar sig för att kontakta socialtjänsten, säger Per-Inge Lidén (MP) som är ordförande i socialnämnden i Karlstad.

Under november månad betalade Karlstads kommun ut tio miljoner kronor i försörjningsstöd till personer och familjer i behov av ekonomiskt bistånd. Bland dem fanns 859 barn. Det är över 400 barn färre än vad som nås av Julänglarnas hjälpinsatser.

– Julänglarna gör ett utmärkt arbete men vi behöver stötta varandra, samarbetet med kyrkan är viktigt, inte minst genom att de berättar att socialtjänsten finns, att vi ser till familjer med behov, att de familjerna är välkomna till oss, säger Per-Inge Lidén (MP).

Kraftigt ökat hjälpbehov

Julänglarnas talesperson, diakonen Lars Söderberg, är oroad över utvecklingen och de senaste årens ökning där antalet barn som behöver hjälp med att få uppleva en dräglig jul ökat med över 350 procent sedan 2016.

– Vi ser också en ökning även om den ökning vi ser inte är lika stor. Deras verksamhet har nog blivit mer känd så att det är fler som söker sig dit, säger Per-Inge Lidén (MP).

Han uppmanar därför ekonomiskt utsatta familjer som inte nåtts av socialtjänstens omsorger att ta kontakt.

– Vi vill se varje familj, räkna på deras inkomster och se hur vi kan hjälpa till. Vi vill framför allt jobba tillsammans med föräldrarna för att få dem i arbete.

I videon ovan ger socialnämndsordföranden sin syn på ökningen av antalet hjälpbehövande barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.