Karlstad kommun svarar på moskéoro

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun har fått in en hel del frågor från Karlstadsbor som är oroliga över det eventuella bygget av en moské på området Rud. Nu har kommunen sammanfattat alla svar i en rapport. Av den framgår bland annat att en person i Värmland har anslutit sig till IS, men att intresset för att ansluta sig till IS minskar.

Sammanlagt har över 400 synpunkter kommit in till kommunen om förslaget till detaljplan, som innebär att en moské kan komma att byggas i den gamla rondellen på Rud i Karlstad. Kommunen har sammanställt synpunkterna och släpper nu en rapport där man sammanställt svaren på oron. I rapporten, som publicerats på kommunens hemsida, svarar man bland annat på frågor om radikalisering, oro över att säkerheten kommer att försämras i området och oro över att moskén kommer att befästa ojämställdhet och bli en plattform för hederskultur och social kontroll.

En värmlänning hos IS

I rapporten nämns bland annat att kommunen har en bra upparbetad samverkan med polis och andra aktuella aktörer när det kommer till frågan om våldsbejakande extremism, radikalisering och rekrytering till IS eller liknande terrororganisationer. Kommunen skriver också att man i Värmland inte har någon problematik med våldsbejakande extremism med kopplingar till islam, utan att det däremot är den högerextrema Nordiska motståndsrörelsen som växer.

Intresset för att ansluta sig till IS har också minskat, enligt kommunen. I Värmland finns en kvinna som anslutit sig till IS, men hon ska inte vara från Karlstad. Att ansluta sig till IS har dessutom blivit svårare sedan det blivit olagligt, står det i rapporten.

Ingen ökad risk för attentat

När det gäller säkerheten så handlar oron från Karlstadborna om att det finns risk för skadegörelse, störningar och hatbrott mot moskén. Det uttrycks också oro för de närliggande skolorna i händelse av det skulle ske någon form av attentat. Men Karlstads kommun hänvisar till Brottsförebyggande rådet, som har plockat fram statistik som visar att risken för terrorattentat inte ökar om man bygger en moské.

Kommunen menar också att man har en god samverkan med polisen och att de tillsammans verkar för att Karlstadborna ska få en tryggare vardag.

Hederskultur inte kopplat till religion

På oron som rör att moskén bidrar till ojämställdhet och kan bli en plattform för hederskultur svarar kommunen att hederskultur finns i flera religioner och är mer kopplat till kultur, sedvänjor och vissa geografiska platser än till en specifik religion. Karlstad kommun påpekar också att just hedersförtryck är en prioriterad fråga och att man även här har ett nära samarbete med polisen och sjukvården.

Islamiska kulturföreningen, som vill bygga moskén, citeras i rapporten: ”Hedersfrågan är en kulturell företeelse inte en religiös. Hedersvåld kommer inifrån familjerna. Vi som förening predikar vilka samhällsregler som gäller kopplat till heder. Om vi upptäcker något brottsligt så anmäler vi till polisen. Var och en väljer sitt eget levnadssätt.”

Hela rapporten finns att läsa i sin helhelt på kommunens hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygge i Karlstad

Mer i ämnet