Att låna fritidsutrustning har blivit så populärt att Karlstads kommun fått ta över driften av Fritidsbanken på Kronoparken. Foto: SVT

Kommunen tar över Fritidsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet 2019 har Karlstads kommun tagit över driften av Fritidsbanken på Kronoparken. Anledningen är att den har blivit så populär att den ideella föreningen som startade verksamheten inte klarar av att hantera den på egen hand längre.

– Till sist blev det för mäktigt, säger Anders Olsson, verksamhetsansvarig på Fritidsbanken på Kronoparken.

På Fritidsbanken kan vem som helst låna fritids- eller sportutrustning. Allt är gratis och man kan låna en kortare eller längre tid, som man vill. Sedan den ideella verksamheten startade på Kronoparken för två och ett halvt år sedan har den blivit så populär att den har expanderat i flera omgångar. Anders Olsson är verksamhetsansvarig på Fritidsbanken och han berättar att de har haft över 9 000 utlån sedan starten.

– Vi var tvungna att få lite mer kraft bakom verksamheten om vi skulle kunna fortsätta, säger han.

Lägga ner eller annan form

De ställdes inför valet att antingen lägga ner Fritidsbanken helt eller hitta en annan form att driva den på. Efter diskussioner blev det till sist Karlstads kommun som tar över från och med den 1 januari 2019. Något som Anders Olsson är glad över.

– Det känns tryggt, för då vet man vad som gäller. Det blir mer stadga i verksamheten då, säger han.

Samma mål

Han och den andra personen som är anställd sedan tidigare kommer att jobba kvar efter att kommunen tar över. De får också 19 nya arbetskamrater på Kronoparken, eftersom Fritidsbanken numer ingår i den kommunala verksamheten med bland annat fritidsgård och bibliotek.

– Vi har tillsammans diskuterat hur vi ska lägga upp det här, och vi har ju alla samma mål, att hjälpa ungdomar och Kronoparksbor. Vi är bara i startskedet ännu, säger Anders Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.