Foto: SVT

Kommunen vidtar åtgärder efter strömavbrottet i Karlstad

Publicerad

Under söndagskvällen inträffade ett strömavbrott i delar av centrala Karlstad efter att en fågel landat på en transformator.
Nu jobbar kommunen på att bygga bort risken så att det inte händer igen.
– Det var en olycklig omständighet, säger chefen på Karlstad el- och stadsnät.

Strömavbrottet pågick bara en dryg halvtimme under söndagskvällen när en av transformatorerna på Orrholmens mottagningsstation slog ifrån.

– Fåglar finns det gott om och elektrisk utrustning finns på många ställen ute i det fria, säger Ander Åkesson, elnätschef på Karlstad el- och stadsnät.

Bygga bort risken

Under måndagen jobbar kommunen på att utreda händelsen och finna lösningar på hur man kan bygga bort problemet.

– En av fyra stationer är inbyggda, de andra är luftisolerade. Vi kan inte bygga in, det blir en jätteinvestering.

Kan man inte sätta någon form av galler?

– Vi sätter galler för att skydda oss mot exempelvis fåglar och så är det gjort på många delar av anläggningen. Men det går inte att sätta galler nära delar med hög spänning. Vi ska titta på det och kommer vidta åtgärder inom relativt snar tid, säger Anders Åkesson på Karlstad el- och stadsnät.

Viktiga institutioner som exempelvis sjukhuset är redan skyddade mot liknande händelser. De är utrustade med dubbel matning vilket innebär att om strömmen förvinner från ett håll kopplas en annan ledning på automatiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer