Varför bygger ingen på den här attraktiva tomten? Hör parterna berätta. Foto: SVT

Kommunen vill ha bostäder på Lidls tomt

Publicerad

En ödetomt mitt i stan. Ska där byggas butik eller bostäder? Flera gånger har stadsbyggnadsnämnden i Karlstad sagt nej till butikskedjan Lidls planer för tomten i stadsdelen Viken. Och parterna är fortfarande långt ifrån varandra.

Tomten mitt emot Stadsträdgården ligger öde bakom ett gallerstaket. Buskar och gräs växer högt. Så har det varit länge. Den internationella livsmedelskedjan Lidl som köpte tomten 2006, hade lov att bygga de första åren, men prioriterade då att bygga en butik vid Östra infarten istället. Och nu lyckas de inte få något nytt bygglov.

– Vi hade bygglov de första åren, men då blev det av flera skäl inte av, och nu lyckas vi inte få något nytt bygglov, berättar Johan Vennerström, fastighetschef på Lidl Sverige.

Kommunen vill ha lägenheter

Det främsta skälet till att kommunen inte gett nytt bygglov är att det nu finns nya planer för hela området söder om Stadsträdgården. Och kommunen vill att det byggs lägenheter på tomten som Lidl äger. Det vill inte Lidl. Parterna är mycket långt från varandra.

– Ja, vi skulle gärna se en kombination av bostäder och butik på området, där butiken finns i bottenplan med lägenheter ovanpå, säger Johan Zetterberg, planchef på Karlstads kommun.

Men Johan Vennerström på Lidl vill något annat.

– Vi vill bygga butik, helst inget annat. Vi är i livsmedelsbranschen och inte i bostadsbyggarbranschen. Inte än så länge i alla fall, säger han.

Tomten fortsatt tom outnyttjad

Gällande detaljplan tillåter bara en enplansbyggnad för livsmedelsaffär, men den är kommunen beredd att ändra på – om Lidl går med på att kombinera livsmedelsaffären med bostadshus.

– Vi är väldigt angelägna om att det händer något på tomten. Vi tycker det ser tråkigt ut som det ser ut i dag, säger Jonas Zetterberg och konstaterar att det inte längre handlar om utseendet av en eventuell butik, utan om att utnyttja den attraktiva marken så effektivt som möjligt.

Och där har frågan fastnat. Livsmedelskedjan funderar nu på att lämna in en ny bygglovsansökan – men fortfarande för en butik och inget annat, medan kommunen håller fast vid att marken är för attraktiv för att bara utnyttjas till butiksområde. Så risken är att ödetomten kommer att fortsätta vara öde – många år till...

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.