Per Lawen är en av de politiker som hotades av nationalsocialister i Forshaga kommun. Foto: SVT

Forshaga vill satsa i demokratiprojekt mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga kommun är beredd att satsa pengar i ett stort demokratiprojekt mot rasism och främlingsfientlighet i länet. Samtidigt berättar kommunalrådet att han och andra kommunpolitiker blivit hotade av nationalsocialister i kommunen.

– Vi accepterar inte att vi som är förtroendevalda blir hotade. Vi måste stå upp mot den här typen av krafter, säger Per Lawén (S), kommunalråd i Forshaga.

Hoten ska ha skett i valrörelsen 2018 genom att märken med antisemitiskt budskap klistrades på flera av kommunpolitikernas brevlådor.

Enligt Per Lawén är det ett tydligt indirekt hot som också polisanmäldes.

Säger ja till demokratisatsning

– Markeringen är helt klar, vi vet att du bor här. Adressen är tydlig, säger han.

Enligt Per Lawén var det personer i eller kring grupper Hammerskins som låg bakom det som skedde.

Kommunledningen i Forshaga ställer sig nu bakom den demokratisatsning som SVT berättade om igår, som ska utgå från historien om judinnan Flora Gladh som överlevde förintelsen. Hon bodde i Deje fram till sin död 2012.

– Det här kan göra en avgörande skillnad. Den som hör den här berättelsen glömmer aldrig det. Då får man också en kunskap att stå upp för ett öppet samhälle, säger Per Lawén.

”Har viktigare saker att göra”

En av de ledande personerna i Hammerskins säger till SVT att de inte bedriver någon olaglig verksamhet och att han inte alls känner till några förtäckta hot från gruppen.

– Jag har viktigare saker att syssla med än att klistra märken på politikernas brevlådor, säger han.

Någon intervju vill han inte vara med i.

– Nej, vi uttalar oss inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.