Kompost-entrepenörer från Säffle kom trea i Årets företagare. Foto: bokashi.se/George Grigoriadis

Kompost-entrepenörer från Säffle trea i Årets företagare

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Harlen och Malin Sairio från Säffle har utsetts till Sveriges tredje bästa företagare av organisationen Företagarna. Det annonserades under fredagskvällen under Årets företagares gala i Stockholm. Säffleduons affärsidé? Kompostering.

– Det känns lite surrealistiskt, vi är väldigt glada, säger Malin Sairio om tredjeplatsen. Och kollegan Jenny Harlen fortsätter:

– Vi kommer nå ut bättre och få mer tyngd i det vi säger.

Jenny Harlen och Malin Sairio från Säffle driver ett företag som ägnar sig åt bokashi – en japansk metod för att kompostera, alltså att göra jord av till exempel matavfall, med hjälp av mikroorganismer.

Klimatpåverkan

Motiveringen från branschförbundet Företagarna till tredjeplatsen lyder bland annat såhär:

”Pristagarna har tagit sig an en av vår tids största hållbarhetsutmaningar.” ... ”Våra tredjepristagare visar att det med rätt inställning och målmedvetenhet går att kombinera sin mission med ett framgångsrikt företagande.”

Det är klimatfrågan som får dem att brinna för bokashi-komposteringen.

– En vanlig kompost kräver rätt mycket skötsel. Och den släpper ut ungefär häften av näringen och energin som växthusgaser i luften. Det är bättre om det kan stanna kvar och komma jorden till nytta, vilket det gör med bokashi, säger Malin Sairio till SVT.

I klippet får du veta vad tredjeplatsen betyder för Säffleduon och hur bokashi funkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.