Foto: Arkivbild från TT

Kon Molly åt skräp – fick avlivas

Uppdaterad
Publicerad

Över 5 000 kor dör varje år på grund av nedskräpning. Det visar en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet. En av dem som drabbats av nedskräpningen är bonden Tomas Ögren i Elofsrud.

– Jag har ju blivit av med fem kor de senaste fem åren så det är ett stort problem. Jag fick avliva en i förra veckan. Hon slutade äta och fick blod i avföringen. Det är ju ett typisk tecken på att den fått i sig något vasst, förmodligen en ölburk, säger Tomas Ögren.

Det är framför allt öl- och läskburkar i aluminium som orsakar kornas död. När de kastas i naturen hamnar många av dem i kornas foder när gräset skördas, hackas och blir till ensilage. I ensilaget döljs sedan små vassa bitar av aluminium.

– Jag har en bit här som jag hittade på foderbordet. Hade den kommit in i magen på en ko så hade den förmodligen blivit kadaver, säger Tomas Ögren.

Vad tänker du om att det är så här?

– När man tittar i dikena och ser hur det ser ut så tänker man ju att folk borde kunna ta med sig skräpet i stället för att skräpa ner, säger Tomas Ögren.

Flera tusen djur dör

Enligt en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet dog 5 274 kor på grund av vassa föremål i fodret under 2013. Och varje ko som måste nödslaktas på grund av skador i buken efter att de fått i sig metallföremål leder till ekonomiska förluster. De kan uppgå till över 30 000 kronor per ko.

– Kon vi fick avliva förra veckan slutade ju äta och blev stående och tryckte upp ryggen. Hon hade ont. Så även om vi lider ekonomiskt så är det ju korna som lider mest, säger Tomas Ögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.