”Fågelskogen” av Ingalena Klenell Foto: SVT

Konst(igt) värre i nya operationshuset

Uppdaterad
Publicerad

Simmande sköldpaddor längs en trapp, dinglade fågelskog och ett dockskåp i sex våningar. Det är exempel på konst som möter besökarna i det nya operationshuset vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Idag, fredag och imorgon, lördag invigs det nya operationscentrum på Centralsjukhuset i Karlstad. Redan i parkeringsgaraget kan patienter och besökare ta del av konsten som landstingets konstenhet samlat ihop till det nya operationshuset.

Där sitter stora bilder av JH Engström monterade längs en vägg.

I entréhallen tar andra konstnärer vid. Ingalena Klenells Fågelskogen i glas hänger ifrån taket, i trappan upp till andra våningen flyter sköldpaddor i Niklas Fännicks Flytande värde och väl däruppe ser man Jörgen Svenssons Vilse i Stig Lindbergskogen.

Tre teman

Temat när huset byggts har varit natur, kultur och Värmland.

– Tanken har varit att man ska ta in naturen i huset, det är lite trenddigt att tänka så men det finns också belägg för det i forskningen – att naturen kan ha stor betydelse för dig som patient och hur du mår, säger Anna Åberg, konstchef. På nåt vis ska du känna att du är inomhus men får den behagliga känslan av att du är i naturen, fortsätter hon.

Konst för miljoner

Bland de fasta verken syns verk av de värmländska konstnärerna Anna Lidberg, JH Engström, Helen Karlsson, Henric Westlund och Robert Johansson. Därutöver finns en mängd lösa verk.

Konstenheten har under cirka två års tid samlat nyinköpta bilder och äldre bilder från samlingen. De har sedan satts ihop med konsthantverk, skulpturer och textila verk. Budgeten för utsmyckningen av det nya operationshuset har legat på 2 150 000 kronor.

Hela operationscentrum har kostat cirka 1,5 miljarder.

– Landstinget i Värmland är en stor fastighetsägare. Vi äger många hus och då och då bygger vi nytt och bygger om och då avsätts en summa till konstbudget och ju större vi bygger desto större blir den budgeten, förklarar Anna Åberg.

Konstvisning

Under invigningsdagarna, fredag och lördag, genomför Konstenheten flera konstvisningar för allmänheten.

– Vi tycker att det är ett jättefint hus, det finns mycket att se och vi vill gärna passa på att berätta om verken, säger Anna Åberg. Sedan är det så att huset kommer ju inte vara så öppet framöver så vill man se konsten ska man definitivt passa på att komma hit och titta, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.