Jonas Eriksson på Konsumentverket berättar om de flytvästar som återkallats eftersom de inte levde upp till EU-kommissionens nya säkerhetskrav. Foto: SVT

Konsumentverket larmar om livsfarliga flytvästar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tidigare granskning återkallades farliga flytvästar från olika företag. Nu varnar Konsumentverket för att många redan köpta västar kan finnas kvar i svenska hem och båtar.

Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att uppblåsbara gasflytvästar som säljs måste ha särskilda säkringar. Saknas dessa kan flytvästarna ge en falsk trygghet och ha livsfarliga konsekvenser för den som bär västen, enligt Konsumentverket.

De flesta företagen uppges ha agerat snabbt, men det är upp till köparen själv att lämna tillbaka den redan köpta flytvästen för att den ska kunna åtgärdas.

Konsumentverket bedömer nu att tiotusentals flytvästar ännu inte har lämnats tillbaka av konsumenterna och därmed finns kvar i hem och båtar runt om i landet.

Flytvästarna kan vara direkt livsfarliga och det är oklart hur många som känner till faran. Hör Jonas Eriksson, utredare på Konsumentverket, i klippet ovan.

Besök Konsumentverkets hemsida för en fullständig lista på företagen vars flytvästar har återkallats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.