Maja Bergström och Joakim Sveder på Stora Enso har goda förhoppningar om framtiden för korslimmat trä. Hör varför i intervjun. Foto: SVT

Korslimmat virke gör det möjligt att bygga höghus av trä

Publicerad

Stora Ensos produktion av korslimmat trä är nu igång i Grums. En halv miljard kronor har anläggningen vid Gruvöns sågverk kostat och i höst räknar man med att sysselsätta 60 personer.
– Jag hoppas vi får leverera till många byggen av flerfamiljshus och lägenheter, säger platschefen på Gruvöns sågverk, Joakim Sveder.

I Europa är korslimmat trä som byggmaterial redan på framfart enligt företaget. Stora Enso har redan har två CLT-anläggningar i Österrike. Nu hoppas man att anläggningen i Grums ska få fart även på den skandinaviska marknaden. Redan nu är det klart att man ska leverera till bygget av den nya skolan i Grums och platschefen Joakim Sveder hoppas på många fler lokala projekt.

– Vi har jättestora förhoppningar och hoppas att vi får leverera till många byggen av flerfamiljshus och lägenhetsbyggen i närområdet.

Vad är fördelarna med korslimmat trä?

Enligt Joakim Sveder används trä som rent konstruktionsmaterial vid bygget av 10 procent av flerbostadshusen i Sverige. Nu hoppas man kunna ta marknadsandelar från prefabricerade betongelement och stålleverantörer.

– Fördelarna med trä är många, det är tystare, lättare, snabbare och arbetsmiljön blir trevligare på byggena.

Hållfastheten i korslimmat trä gör att det kan användas vid byggen av såväl villor och industribyggnader som hotell och höghus.

– Vi kan bygga lägenhetshus med upp till tio – tolv våningar. Hållfastheten skapar helt nya möjligheter än tidigare.

Trummens strand i Växjö är ett projekt där flervåningshus byggs med korslimmat trä. Foto: Stora Enso

Som lekman tänker man sig att trä har mindre hållfasthet och kortare livslängd än till exempel betong?

– Jag skulle säga tvärt om. Det är dessutom lätt och återvinningsbart.

Stora Enso nyanställer vid Gruvöns sågverk

Företagets nya anläggning är inte helt oväntat tillverkad av just CLT. Här jobbar i dag 40 personer, men i höst ska ytterligare 20 anställas. Produktionskapaciteten är 100 000 kubikmeter per år, vilket motsvarar material till 4 500 normalstora lägenheter.

– Från det att investeringsbeslutet på en halv miljard kronor fattades i juli 2017 så har vi på cirka 1,5 år nu en helt ny produktionslinje för korslimmat trä i drift. Detta är dessutom en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä, berättar Maja Bergström, projektledare.

– Den senaste ordern är till Grums nya skola, vi har också gjort ett stort hyreshus i Växjö och ska leverera en idrottshall till Uppsala, säger Joakim Sveder.

Vad är korslimmat trä?

Visa

Korslimmat trä, även kallat KL-trä och CLT, är en form av limträ som består av flera skikt av hyvlat trä som ligger korslagda med fiberriktningen i rät vinkel mot varandra. Träpanelerna limmas ihop och pressas sedan samman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer