Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blir vi mer eller mindre stressade av att göra samma arbete på kortare tid? Hör vilka frågeställningar forskaren Lena Lid Falkman ska undersöka i den nya studien om arbetstidsförkortning. Foto: SVT

Kortare arbetsvecka en vinst? – Ny studie undersöker arbetstidsförkortning

Uppdaterad
Publicerad

Färre arbetstimmar till samma lön, går det? Det ska forskaren och lektorn Lena Lid Falkman vid Karlstads universitet undersöka i en studie.

– Vad kan vi göra smartare och bättre på arbetstiden, så vi mår bättre, det är jag intresserad av.

Forskaren Lena Lid Falkman, lektor vid Karlstads Universitet och vid Handelshögskolan i Stockholm, vill undersöka hur man kan leverera lika mycket jobb på kortare tid, och vad gör folk på den lediga tiden. I en studie ska 15-20 arbetsplatser i landet testa arbetstidsförkortning från 40 timmar till 30 timmar under sex månader.

Hör mer om studien i klippet.

Resultatet kommer presenteras i forskningsartiklar och bidra till metadata hos intresseorganisationerna 4 Day Week Global. Något som SVT tidigare har rapporterat om.

Hur skulle fyradagarsvecka fungera på ditt jobb?

Pinnat inlägg

Stort tack till alla som har delat med sig av sina tankar om detta ämne i chatten som vi nu stänger för den här gången.
Vi kommer att rapportera vidare om frågan.
Om du redan jobbar 30-timmarsvecka/fyradagarsvecka, har testat det tidigare - eller kanske ska din arbetsgivare prova modellen - hör gärna av dig till oss.
Mejla till: johan.r.hedlund@svt.se

Fredrik • Dom som jobbar hemifrån har ju i praktiken redan en fyra dagars vecka på min arbetsplats. En högskola. Så jag tycker det behövs.

Riktigt höger • Eftersom jag äger mina egna prylar, relationer och tid, gör jag vad jag behagar eftersom jag inte är en svag människa som står och väntar på order hela dagarna. Så det skulle väl fungera bra!

Vetonica • Det skulle inte fungera. Det saknas redan nu personal, för att täcka upp våra scheman inom vården.
Särskilt när AG inte tar hand om de vikarier som fanns hos oss. Då får vi gå kort istället och då försvinner den sociala biten, tyvärr

Helena • Det skulle fungera bra. Jag jobbar som lärare och vi har många onödliga möten och sitter ofta av tid istället för att arbeta.

Jonas Johansson • Jobbar inom industrin som elektriker.
Här skulle vi lätt kunna gå till 6 timmars arbetsdag utan några större problem anser jag.

6 tim arbetsdag får JA från mig.
Allt har effektiviseras på arbetsplatser men arbetstiden har inte blivigt kortare på många många år.

Martin • Det skulle vara sjukt bra med tank på att vi och många mig med har bland dom tyngsta jobb på marknaden! Jag är målare och sliter hårt åt kroppen tyvärr... Just jobbar några arbetskamrater inom ny produktion med väldigt tajta tids scheman.

Så förmodligen skulle det gör gått i vår yrkes grupp. Både få ner för slitningar i axlar, nack och knän men även kanske få ner stressen lite!

Jesper • Tanken är god, men kommer få Sverige att stanna. Säger starkt NEJ. Anser detta är ren vänster idé som kommer få Sverige att bli ännu fattigare land än vad det redan håller på och bli

Rebecca • Frågan är hur detta skulle fungera för skolor och förskolor? Enda sättet att få det att fungera på skolor skulle vara att ha stängt 3 dagar istället för 2, vart ska tiden annars tas ifrån? På förskolor skulle vi antingen även där ha stängt i 3 dagar eller så skulle alla förskolor behöva stänga/öppna en bestämd tid.

Magnus Westlund • Jag har sett studier som visar att på många arbetsplatser jobbas det bara effektivt 6 timmar. De sista två timmarna försvinner på sänkt arbetstempo (för att orka 8 timmar) eller olika typer av distraktion, som exempelvis sociala medier eller... hrmm... kolla nyheter.

Kalle • Ja, underbart! Varje steg i den riktningen är av godo, att få den stora ekvationen att gå ihop: livet, arbetslivet och familjelivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.