Foto: TT

Intensiv satsning på dyslexiutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har bland de längsta köerna i landet för utredning av läs- och skrivsvårigheter. I dag står fler än 400 i kö och den förväntade kötiden är drygt två år. Men nu ska kön kortas och det rejält.

Genom att förstärka med två extra logopeder under 2018 gör landstinget nu ett försök att kapa kön till dyslexiutredningarna.

– Vi har beviljats resurser för att försöka minska kön, och har nu två extra logopeder på tidsbegränsade anställningar under ett år med särskilt fokus på just läs- och skrivutredningar, säger Agneta Nilsson Lohse som är verksamhetschef för logopedenheten i Värmland.

”Satsar intensivt”

Båda logopederna är redan på plats, eftersom de haft vikariat inom verksamheten under 2017.

– Vi har länge haft problem med mycket långa köer. Därför satsar vi nu intensivt för att komma till rätta med problemet, säger Agneta Nilsson Lohse. Vi kommer samtidigt att informera kommuner och andra som skickar remisser till oss om vad som kan göras för att förebygga och lindra problemen samt under väntetiden.

Stora regionala skillnader

Det är stor skillnad på kötider beroende på var man bor i landet. Enligt en enkät som Dyslexiförbundet gjort, är väntetiderna för utredning av läs- och skrivsvårigheter långa i vart fjärde landsting i landet. Förutom Värmland har bland andra Örebro, Dalarna och Västra Götalandsregionen mycket långa köer, medan till exempel Stockholm knappast har någon kö alls.

Om dyslexi

  • Dyslexi innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text.
  • Funktionsnedsättningen är ofta ärftlig.
  • Svårigheterna att förstå skriftspråket upptäckts ofta i en tidig ålder.
  • Dyslexin kan inte försvinna helt men kan ofta minskas med hjälp av olika hjälpmedel.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.