Kön ringlade lång inför kosläppet i Väse Foto: Foto: Mattias Östervee

Kosläpp i Väse lockade tusentals besökare

Uppdaterad
Publicerad

Idag var det dags för ett riktigt vårtecken i Väse. Detta då korna släpps ut på grönbete. Något som lockar tusentals besökare varje år.

– Vi hade omkring 2000 besökare iår, berättar Mattias Östervee som är bonden på gården.

Gården är en släktgård som drivs med inriktning på mjölkproduktion. Man har en modern ladugård med lösdrift och en mjölkrobot där de 70 mjölkkorna huserar. Därtill finns omkring 130 ungdjur i en nybyggd lösdrift på gården.

– Det var mjölkkorna vi släppte ut på lördagen. Ungdjuren får komma ut senare i veckan – utan publik.

Riktig publikmagnet

Kosläpp runt om i landet har blivit en riktig publikmagnet. Bönderna på gården i Väse öppnar i år sin gård för besökare för åttonde året i rad.

– Vi vill visa konsumenterna var mjölken kommer ifrån, och det är såklart en glädje att se korna när de springer ut. Så det är något vi gärna delar med oss av, säger Mattias Östervee.

Grannarna ställde upp som parkeringsvakter på ett tillfälligt iordningsställt gärde som snabbt fylldes med bilar. Totalt 400 bilar behövde en plats att parkera på. Förutom själva kosläppet ordnades tipspromenad och mejeriet som stod bakom arrangemanget bjöd på mjölk och kanelbullar.

– Det blev en hel del bullar över, men de körde jag ner till äldreboende i Väse som därmed fick lite extra lördagsfika, berättar Mattias Östervee.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.