Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karlstad kommuns kostnader för nya resecentrum beräknas att fördubblas. Totalt verkar prislappen nu landa på en dryg miljard kronor. Foto: Maria Dahlqvist

Kostnaden för resecentrum ökar – med en halv miljard

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommuns del av kostnaderna för att bygga Resecentrum i Karlstad växer med 515 miljoner. Det är i det närmaste en fördubbling jämfört med den senast beslutade budgeten.

– Det har gjorts löpande kostnadsberäkningar och i dagsläget, efter den stora genomlysning som vi gjort, har olika faktorer gjort att vi beräknar den totala kostnaden för kommunen till drygt en miljard, säger Jan Söderberg, projektledare Karlstad kommun.

Det är framförallt materialkostnaderna som har ökat.

Stål, betong, asfalt, ja princip allt som behövs för ett bygga har gått upp kraftig i pris de senaste åren på grund av inflation och räntehöjningar i spåren av pandemin och kriget i Ukraina.

Dessutom har markarbetena blivit mer omfattande än vad man kunde förutse.

Projektet har nu lämnat in ett nytt äskande om 515 miljoner, utöver de redan beslutade 568,5 miljonerna, till politikerna i teknik- och fastighetsnämnden, något som NWT var först med att berätta.

– Det är mycket pengar, självklart är det det, säger Monika Bubholz (MP), ordförande teknik och fastighetsnämnden.

Beslut om ny budget tas i kommunstyrelsen i juni.

I klippet kan du höra Monika Bubholz (MP) berätta hur hon ser på fördyringarnas och risken för att projektet blir ännu dyrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.