Kraftig minskning av fiskbeståndet

Publicerad

Under de senaste tio åren har fångsterna i Klarälvens mynning minskat med upp till 90 %. Och yrkesfiskarna menar att orsaken är en kemikalie.

– Det har minskat med en 80-90% på 10-12 år, säger yrkesfiskaren Måns Bagge.

Även om ingen myndighet har ett klart svar på varför fiskenedgången kan ha varit så kraftig, så säger yrkesfiskarna sig veta vad det beror på.

– Det enda som har tillkommit i Klarälven och mynningsområdena är reningsverkens användning av polyaluminuimklorid, som är ett rent gift, säger Göran Fransson, yrkesfiskare.

Polyaluminiumklorid används vid reningsverken för att få ner fosforhalten som leder till övergödning av sjöar och vattendrag. Men yrkesfiskarna menar att nedgången i fiskebestånden, har ett samband med att polyaluminiumklorid började användas i reningsverk.

Kräver omedelbart stopp

– Vi kräver ett omedelbart stopp på polyaluminiumklorid som ett potentiellt gift. Det ska bort, säger Göran Fransson.

Men skulle inte det kunna innebära att vattnet blir försurat istället, eftersom det blir mer fosfor?

– Det finns kalk och det finns biologisk rening, säger Göran Fransson.

Även om det är lite forskat om effekterna av polyaluminiumklorid, vill Länsstyrelsen inte säga att det är den ensamma orsaken till fisknedgången.

Har bidragande verkan

– Vi vill inte utesluta att det har en bidragande verkan, men sällan är det ju en orsak, utan det är ett komplext samspel av faktorer som ger den här effekten som vi ser nu, säger Per Gustafsson, fiskbiolog på länsstyrelsen i Värmland.

– Man har ju sett att polyaluminiumklorid kan vara farligt, och eftersom man använder den i reningsverk och det finns potential att den kan komma ut i vattendragen så vore det naturligtvis bra att reda ut om det är en lämplig kemikalie att använda överhuvudtaget, säger han.

Når inte över gränsvärdet

Värdena av polyaluminiumklorid är inte över gränsvärdet, varken i Klarälven eller Vänern. Men yrkesfiskarna menar att kunskapen runt kemikalien måste bli bättre.

– Kan vi åka till månen så borde vi ju kunna ha lite ordning på vattnen precis där vi bor, säger yrkesfiskaren Måns Bagge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer