Stort intresse för att få gå på yrkeshögskolan. Foto: SVT

Kraftig ökning av sökande till Yrkeshögskolan

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för Yrkeshögskolan ökar kraftig. Inför intagningen till höstens kurser i Karlstad sökte 300 personer till kursen vårdadministratör där det finns 20 platser. Det har gjort att Yrkeshögskolan ökar antal program till hösten.

I landet har 525 utbildningar fått klartecken att starta till hösten och åtta av dem finns i Karlstad.

Henrik Degert Grahn som är biträdande rektor vid Karlstads teknikcenter säger att intresset för utbildningarna ökat kraftigt.

– Vi har ett jättehögt söktryck. På våra två vårdutbildningar har vi flera hundra sökande och kan erbjuda 20 respektive 25 platser. Förklaringen är att det är attraktiva utbildningar och att de leder till jobb.  Mellan 80 och 90 procent har arbete sex månader efter att utbildningen är avslutat.

Grundkravet är att de sökande har en gymnasieutbildning och i många fall krävs också minst ett års arbete inom det område som utbildningen omfattar.

I Karlstad har Yrkeshögskolan satsat på program inom det industritekniska området, vårdsektorn och en kurs för fordonstekniker. Genomgående är det utbildningar som olika branscher efterfrågar.

– Vi är uppdragsutbildare och genomför bara utbildningar som branscherna föreslagit. Det är de som också tar fram kursplaner tillsammans med oss. De som tar examen har också de kompetenser och kunskaper som branscherna vill ha, fortsätter Henrik Degert Grahn.

Trots det ökade intresset för Yrkeshögkolan så dras dras verksamheten med en stämpel att det handlar om utskällda arbetsmarknadsutbildningar.

– En hel del av allmänheten tror att det handlar om arbetsmarknadsåtgärder eller liknande. Det här handlar om kvalificerade yrkesutbildningar, enligt Henrik Degert Grahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.