Två helikoptrar är på plats för att vattenbomba i området. Foto: SVT Arkiv

Kraftig skogsbrand i närheten av Gillberga

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i skogen i närheten av Gillberga, väster om Borgvikssjön, mellan Säffle och Arvika. Räddningstjänst från fem stationer är på plats. Två helikoptrar deltar också i släckningsarbetet. Vid 20.45 uppger räddningstjänsten att man lyckats ringa in branden.

– De vattenbombar för fullt och även om jag inte kan säga att vi har branden helt under kontroll ser det bättre ut nu än tidigare, säger Mats Ahlstrand från räddningstjänsten i Säffle under eftermiddagen.

Han säger att de kommit runt branden med vattenslangar.

Nils Weslien, räddningschef i beredskap vid räddningsregion Bergslagen, säger att när de kom till platsen tidigare i kväll var branden cirka 400 meter gånger 400 meter i storlek.

Torrt – snabb spridning

– Men nu är den större. Nu jobbar vi på att tränga ihop eldfronten, sa han tidigare på måndagskvällen.

Det är torrt i skogen och elden spred sig snabbt.

– Jag vågar inte säga att vi har branden under kontroll men jag tror vi är på väg att hantera situationen, säger Mats Ahlstrand strax efter åtta på måndagskvällen.

Branden under kontroll

Räddningspersonal från Säffle, Arvika, Åmål, Grums och Värmskog arbetar med att försöka få skogsbranden under kontroll.

Vid cirka 20.45 meddelar räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Men vi kommer vara på plats för bevakning under natten, säger Nils Weslien, räddningschef i beredskap på räddningsregion Bergslagen.

Uppdatering tisdag morgon

Tidigt på tisdagsmorgonen uppger Räddningstjänsten att 15 personer från flera olika Räddningstjänster varit på plats och bevakat branden under natten. Även nu under dagen kommer några personer att vara i skogen och se så att branden inte tar sig igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer