Foto: SVT

Besöksnäringen sysselsätter allt fler i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Sysselsättningen i besöksnäringen i Värmland har vuxit kraftigt. Nästan fem gånger snabbare än länets övriga arbetsmarknad de senaste tio åren. Det visar siffror från SCB som organisationen Visita tagit fram.

– Besöksnäringen är så klart otroligt viktig för Värmland, säger Mia Landin, vd för Visit Värmland.

Enligt Visita har antalet sysselsatta inom besöksnäringen i Värmland vuxit med 25,8 procent under perioden 2008-2017. Och en stor del av de nya jobben går till utlandsfödda.

Mia Landin säger att den värmländska besöksnäringen 2017 omsatte tolv miljarder kronor och sysselsatte närmare 8 000 människor.

Enligt Visit Värmland har länet något att erbjuda året om.

– Mycket har kopplingar till naturen. Det är vandring och cykelleder, camping, kanot, kultur, idrott och evenemang... Till exempel rallyt som är ett av Sveriges största evenamang med 200 000 besökare, säger Mia

Landin.

Mia Landin, vd för Visit Värmland.

Annat som lockar är skidanläggningarna, med Branäs som den största, och Lerinmuséet.

– Självklart är det så att Värmland tackar Lars Lerin.

Trots den kraftiga tillväxten finns det stort utrymme att växa ytterligare, enligt Mia landin.

– I Värmland finns inte besöksmål som Liseberg eller Gröna lund, säger hon och nämner möjligheten med ett Muminland som kan locka barnfamiljer till Karlstad.

– Vi behöver kommersialisera utbudet.

Enligt Visita bidrar man till bättre integration av nyanlända då närmare 40 procent av de som jobbar inom besöksnäringen är födda utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.