tre personer i en splitbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är blandade reaktioner på förslaget om höjda patientavgifter. Hör vad några Kilsbor tycker om det. Foto: Filip Jemtelius/SVT

Kraftigt höjda patientavgifter föreslås – från 200 till 300 kr

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det bli dyrare att gå till doktorn. Enligt ett förslag till politikerna i Region Värmlands hälso- och sjukvårdsnämnd höjs avgiften för ett besök på vårdcentralen från 200 kronor till 300 kronor.

Regionen behöver öka sina intäkter. Senast öppenvårdsavgiften ändrades i Värmland var 2012, men nu vill regionen anpassa avgifterna till den kostnadsutveckling som varit den senaste tiden.

Samtidigt vill man uppmuntra till fler digitala vårdbesök. Därför lämnas avgiften för ett läkarmöte online oförändrad. Det blir alltså billigare att söka vård digitalt, än att gå till vårdcentralen. Däremot höjs även avgiften för receptförnyelse och förlängning av sjukskrivning från 100 kronor till 150 kronor. Och uteblir man från ett vårdbesök kommer det enligt förslaget att kosta 600 kronor, alltså dubbel öppenvårdsavgift.

Högkostnadsskyddet höjs också

Även avgifterna inom slutenvården föreslås bli högre. En patient inlagd på sjukhus får betala en tia mer per dag, en höjning från 120 kronor till 130 kronor medan patienterna som bokats in på patienthotellet får en höjning från 80 kronor per dag till 130 kronor per dag.

Högkostnadsskyddet höjs också – från 1300 kronor till 1400 kronor.

De föreslagna ökningarna av patientavgifterna uppskattas ge Region Värmland 30 miljoner kronor i ökade intäkter.

Förslagen tas upp av hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdag nästa vecka.

Se i klippet vad några värmlänningar som SVT mötte utanför vårdcentralen i Kil tycker om de föreslagna höjningarna av patientavgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.