Vattenkraftverk i Slorudsälven i Brunskog Foto: SVT

Krav på miljöprövning av alla vattenkraftverk

Publicerad

Från och med årskiftet ska alla som driver vattenkraftverk i landet genomgå en miljöprövning. I Värmland finns flera vattenkraftverk som är aktuella för en sådan prövning. Nu uppmanas vattenkraftsägarna att anmäla sig och det ger också möjlighet till att söka ersättning från den miljöfond som skapats.

Behoven av miljöprövningar har varit omstridda i Värmland. Flera vattenkraftsägarna har hävdat att äldre tillstånd borde gälla och att de nya miljöprövningarna innebär stora kostnader i synnerhet för de små vattenkraftsproducenterna.

Som en del av den politiska  energiöverenskommelsen från 2016 skapades miljöfonden vars verksamhet betalas av åtta större vattenkraftsägare. Fonden ska ta ansvar för att finansiera nödvändiga miljöåtgärder för omställningen av vattenkraftsverksamheter i landet.

Ansökning krav för stöd

Havs- och vattenmyndigheten uppmanar idag alla vattenkraftsägare som vill få verksamheten prövad att anmäla sig till Länsstyrelsen. Om inte en sådan anmälan sker kan vattenkraftsägarna inte ansöka om stöd från miljöfonden.

För att underlätta anmälan öppnar Länsstyrelsen en e-tjänst för anmälan till mijlöprövning för vattenkraftsägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer