Krav på vaccinpass ger många frågor – olika regler hos arrangörer i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag, den 1 december, krävs vaccinbevis för att delta vid större evenemang inomhus. Detta ställer till det för dem som inte vill vaccinera sig eller som kanske är vaccinerade, men inte har bank-ID och inte i tid skickat in en ansökan för att få beviset hemskickat med post.

För att få delta vid offentliga tillställningar som äger rum inomhus och samlar fler än 100 personer, till exempel konserter och biobesök, krävs nu att man kan visa att man är vaccinerad. Den som inget vaccinbevis har, får – med få undantag – stanna hemma.

Färjestads hemmamatch mot Skellefteå på torsdag, konsert med Vikingarna på CCC, eller Manhems julkonsert på Scalateatern i Karlstad på lördag – kraven är desamma. Alla över 18 år måste visa upp beviset om arrangören kräver det, och arrangören har rätt att neka tillträde för den som vägrar.

Arrangören bestämmer

Om man köpt biljett till ett evenemang, men saknar ett vaccinbevis är det upp till varje arrangör att bestämma om man kan få tillbaka pengarna för biljetten.

– Vi betalar inte tillbaka pengar för biljetter man inte kan använda, säger Stefan Besterman på Besterman Sweden AB, som är arrangör för konserten med Vikingarna på lördag.

Det gör däremot Wermland opera, under förutsättning att man köpt biljetten före den 24 november, då beskedet om kravet på vaccinpass kom.

Lämnat tillbaka biljetter

Ett tjugotal personer har hittills hört av sig till arrangören för konserten med Vikingarna med önskemål om att få pengarna tillbaka. Andra hör av sig med frågor.

– En del är irriterade, men de flesta har förståelse för att det är det här som gäller nu, och jag tycker faktiskt inte man ska köpa biljett till konserter och andra evenemang om man är inte är vaccinerad, säger Stefan Besterman.

Svårt för den äldre publiken

Även publiken på Västanå Jul kommer behöva visa upp vaccinbevis. Likaså publiken till alla föreställningar på Scalateatern i Karlstad.

– Vi har en äldre publik på våra konserter och flera av dem har problem med den rätta tekniken, säger Erik Rynefors, körledare för Manhem.

De som inte har bank-ID kan beställa vaccinbevis via en blankett på e-hälsomyndighetens hemsida. Normalt tar det omkring en vecka att få det, men just nu är efterfrågan så stor att det kan bli flera veckors väntetid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.