Kreationer i papper när Värmlands museum öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare kulturministern Alice Bah Kuhnke har varit klädd i papper på Nobelfesten. Närmare bestämt en plisserad bolerojacka av papper tillverkad av designern och pappers- och klädkreatören Bea Szenfeld.

Just den jackan är inte med på den catwalk av olika klädesplagg tillverkade av papper som är en av utställningarna i sommar när Värmlands Museum öppnar efter en stor ombyggnad. Men där finns istället Ola Salos scenjacka och en rad andra kreationer.

Med sax, tejp, snöre tusentals pappersark och ett mycket stort tålamod skapar Bea Szenfeld sina kreationer. Allt för hand.

– Ja, allt är handgjort, varenda cirkel är gjord efter en mall där vi ritat med en penna och klippt ut, berättar Bea Szenfeld och konstaterar att det kräver både tid och tålamod att arbeta som hon gör.

Samma i Stockholm och Berlin

Tillsammans med den konstnärlige ledaren Pompe Hedengren har hon byggt en utställning kring kollektionen ”Haute Papier”.

– Vi har gjort samma utställning i Stockholm och Berlin, men den har aldrig varit så vacker som den är nu, eftersom rummet här är så stort och bilderna blir gigantiska, säger Pompe Hedengren.

För Bea Szenfeld känns Värmland som är ett län med mycket pappers- och skogsindustri som hennes rätta ställe.

– För en gångs skull är jag rätt person på rätt plats. Man är ju bland folk som älskar papper, som förstår papper, som älskar skog och som är nyfikna på det materialet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.