Julia Ljungren och Olle Byström i vinnarlaget går i åk 7 Sannerudsskolan i Kil. Foto: SVT

Kreativa lösningar i tävlingen First Lego league

Uppdaterad
Publicerad

Forskning, problemlösning och kodning av robotar är några färdigheter som sätts på prov i den internationella tävlingen First lego league. Under lördagen gjorde tre värmländska lag upp om segern på Värmlands museum.  

Ungdomar mellan 9 och 16 år kan delta i tävlingen som hade sin start i september.

Syftet är att öka intresset för teknik och naturvetenskap. Tidigare år har tävlingen lockat mellan 10 och 23 lag, men på grund av pandemin deltar bara tre lag i årets upplaga, två från Sannerudsskolan och ett från Kvarnbergsskolan.

Har forskat om sport och hittat lösningar

Årets tema är Replay och handlar om sport och fysisk aktivitet. Eleverna har bland annat forskat om temat och skulle idag presentera lösningar som kan få fler att sporta och röra på sig.

Robottävling

Ett tävlingsmoment är robotprogrammering. Att få en robot att ta sig fram, putta omkull saker, svänga, lyfta och backa.

I klippet ser du hur det gick till när lagen tävlade med sina robotar deras lösningar som ska få unga att röra mer på sig.

Vinnare i årets tävling blev lag Legoisterna på Sannerudsskolan i Kil. De kommer delta i en skandinavisk final som i år avgörs digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.