-Vi vill ha svar senast fredag, säger Magnus Nylén som är skyddsombud för Vårdförbundet. Foto: SVT

Lägre bemanning på akuten i Karlstad – facket kräver åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal anser att semesterbemanningen på akuten på Centralsjukhuset i Karlstad är så dålig att man nu kräver arbetsmiljöåtgärder av Region Värmland.

-Man har inte gjort de riskbedömningar som krävs inför den förändringen, säger säger Magnus Nylén, sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet på akutmottagningen på CSK.

Hotar med Arbetsmiljöverket

Tillsammans med Kommunal har man nu lämnat in en formell begäran om arbetsmiljöåtgärder. Det innebär att arbetsgivaren ska gå igenom vilka risker som den lägre bemanningen kan innebära och åtgärda dem.

-Vi vill ha svar senast fredag om de tänker genomföra de åtgärder vi kräver, säger Magnus Nylén.

Om inte så hotar facken med att vända sig till Arbetsmiljöverket.

”Har en plan”

Ulrika Nilsson är verksamhetsansvarig för akutmottagningen på CSK och håller med om det ansträngda läget.

-Vi har sett över vår grundbemanningen och valt att gå ner lite i bemanning för att antalet obesatta pass ska bli något färre. Oavsett om vi inte har fått till en riskbedömning i tid så har vi en plan för att hantera de vakanta turerna, säger hon.

Patienter kommer inte hinnas med

Enligt Vårdförbundet är det fem sjuksköterskepass varje dygn som inte kommer att bemannas under semesterperioden.

-Vi kommer inte att hinna göra allting med patienterna. Vi kanske bara får inrikta oss på ta hand om de allra svårast sjuka, säger Magnus Nylén.

Nu har facken gett regionen till på fredag på sig att svara på hur man tänker göra.

-Jag kommer att titta på den framställan som är lagd nu och att vi tillsammans göra en plan och en riskanalys. Vi hamnat i det här läget med ganska kort varsel vi har ändå en god beredskap hur vi ska hantera det, säger Ulrika Nilsson, verksamhetsansvarig på CSK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.