Krispig vinnare i tävling om mathantverk

Uppdaterad
Publicerad

Maria Eriksson från västra Ämtervik är den matentreprenör som får representera Värmland i den nationella tävlingen Matverk 2013. På torsdagen avgjordes länsfinalen i Karlstad.

En jury bestående av bland andra landshövdingen Kenneth Johansson, representanter från handeln, matvarudistributörer, råvaruproducenter och matlagare fick under torsdagseftermiddagen provsmaka sig igenom alla tävlingsbidragen, som enligt reglerna ska vara en modern produkt med rötter i lokala traditioner och råvaror. 

De sju bidragen som tävlade om att få representera Värmland i rikstävlingen var: Drömglass, citron- och pepparpasta, gröna biffen, skrädmjölsknäcke, TaKo- en värmländsk variant av Taco, sandostpralin och trekornsbröd från Värmland.

Varje bidrag fick presentera sin produkt inför juryn och svara på frågor.

-Det var väldigt nervöst, men de var snälla i juryn, sade Maria Eriksson efter att hon presenterat sin produkt skrädmjölsknäcke.

Maria Eriksson har just startat sitt företag ”Marias Bakverk” i västra Ämtervik och berättade för juryn att hennes knäckebröd är bakat av skrädmjöl från Stöpafors.

Efter en stund överläggande hade juryn fattat sitt beslut, och presenterade de tre bästa i omvänd ordning.

Tredjeplatsen gick till TaKo – En maträtt som företaget Grön Ko i samarbete med Solbergets bagarstuga  tagit fram.

Andraplatsen gick till Mjölnaren och Bagaren i Björkaholm för deras trekornsbröd från Värmland,

Vinnaren blev Maria Erikssons skrädmjölsknäcke.

-Det här trodde jag verkligen inte, sa Maria Eriksson direkt efter prisutdelningen med tårar av glädje i sina ögon.

Nu får hon representera Värmland i riksfinalen av Matverk 2013 som avgörs i januari 2013.

Matverk 2013

Matverk är en produktutvecklingstävling som skapar moderna livsmedelsprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror. Bakom bidragen finns lag med råvaruproducent, matlagare och förädlare från alla Sveriges landskap. 210 nya matprodukter av 780 produkt­utvecklare kommer att se dagens ljus. Tre riksvinnare koras på Gastronomiskt Forum. Vinnarna från de andra länen tävlar bland annat med sparrissoppa (Hälsingland), getsalsicca (Dalsland), björksirap (Jämtland), havtornsmarmelad med rosmarin (Östergötland) och rökt getkött (Dalarna). Se hela listan på www.gastronomiskasamtal.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.