Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Arvikakeramikerna hur det går till när de tar vara på den lokala leran i Arvika. Foto: Maja Yngve/SVT

Kristine och Joel utvinner lera i Arvika – från grop till bord

Publicerad

Kan man hitta lera på hemmaplan som det går att göra keramik av? Ja, den frågan besvaras i en ny utställning på Rackstadmuseet i Arvika där keramikerna Kristine Thenman och Joel Stuart-Beck visar hur man utvinner lera lokalt för keramiskt bruk.

– Det är inte en klassisk konstutställning. Initialt var det ett tekniskt forskningsprojekt men det landar snarare i arbetsförhållanden, berättar Joel.

Dyrt och tidskrävande

Fördelarna med den lokalt producerade leran är enligt keramikerna framför allt den klimatvänliga aspekten, men också att den rent tekniskt är bra att jobba med. Men i dagsläget överväger nackdelarna.

– Det är väldigt tidskrävande och det skulle inte bli ekonomiskt lönsamt för mig att enbart jobba med det, säger Kristine.

En av två utställningar

Utställningen är en av två nya utställningar på Rackstadmuseet och invigs på lördag den 16 mars. Den andra nykomlingen, Händernas verk, utforskar konsthantverkets roll i den digitala eran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.