Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristinehamns kommun vill söka tillstånd för att starta en yrkeshögskoleutbildning för lokförare för att möta behovet. Foto: TT

Kristinehamn vill starta YH-utbildning för lokförare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett stort behov av lokförare i hela landet och nu vill Kristinehamns kommun söka tillstånd för att starta en yrkeshögskoleutbildning för lokförare för att möta behovet.

– Värmland är en vit fläck på lokförarutbildningskartan, säger Fredrik Mogren, näringslivsutvecklare Kristinehamns kommun.

Drygt 500 lokförare saknas i hela landet, det visar en undersökning som bransch- och arbetsgivarorganisationen Tågföretagen gjorde 2022.

Tåg ställs in och fler fossilfria transporter, det vill säga el-tåg, hindras av förarbristen.

Vill ha utbildning i Värmland

I Värmland finns ca 200 lokförare, fördelade på fem företag. Ett av dem, Tågab, vill tillsammans med Kristinehamns kommun nu ansöka om att starta yrkeshögskoleutbildningen.

– Lokförarbristen är ett dubbelt problem, både ett miljöproblem och ett arbetsmarknadsproblem, säger Lars Yngström, vd för Tågab.

Hör mer om planerna på yrkeshögskoleutbildningen och behovet av lokförare i Värmland i klippet.

Lokförarutbildning

Närmaste orter med lokförarutbildning finns i Hallsberg (TCC), Mjölby (Protrain), Nässjö (Nässjöakademin) och Stockholm.

Normalt är utbildningen 44 veckors inklusive praktik

En yrkeshögskoleutbildningen i Kristinehamn beräknas kunna starta tidigast hösten 2024 med cirka 25 platser

Grundlön för lokförare är cirka 40 000 kronor

Källa: Kristinehamns kommun, Tågab

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.