– I nuläget vet vi inte var vi kan spara, säger Marie Oudin (M), kommunalråd i Kristinehamn. Foto: SVT

Kristinehamn tvingas spara 120 miljoner

Publicerad

Kristinehamns kommun står inför ett ekonomiskt stålbad de närmaste åren. Enligt kommunledningen måste de minska kostnaderna med 120 miljoner kronor under kommande åren för att nå en budget i balans.

Kristinehamns kommun flaggar i dag för att de kommer behöva skära ner på kostnaderna de närmast kommande tre åren. Under åren 2020 till 2022 räknar kommunledningen med att de kommer behöva minska kostnaderna med runt 120 miljoner kronor. Men var pengarna ska tas är oklart.

– Det är ett arbete som påbörjas nu med att ta fram underlag för var vi kan spara, säger Kristinehamns kommunstyrelseordförande Marie Oudin (M).

I juni ska ett förslag till budget för den kommande treårsperioden ligga klart. Fram till dess ska kommunens ekonomi genomlysas.

– I nuläget vet vi inte var vi kan spara men bland annat ser vi över fastighetsbeståndet, vad som kan rivas eller säljas. Tomma lokaler kostar ju också pengar, exemplifierar Marie Oudin (M).

Enligt kommunen är orsaken till sparkravet minskade skatteintäkter och statsbidrag på grund av en åldrande befolkning. Det i kombination med ökade kostnader gör att kommunledningen drar i bromsen.

– Det är bättre att ta tag i det tidigt så vi kan spara kontrollerat i stället för att tvingas till akuta åtgärder, säger Marie Oudin (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer