Kristinehamnsbranden: Tillfälligt boende ordnat

Uppdaterad
Publicerad

De boende på härbärget Värme och vila i Kristinehamn får nu hysas in på äldreboendet Högliden. Tre personer skadades på lördagsmorgonen vid en brand i tvåvåningshuset gamla Saltmästaren, där bland annat härbärget ligger. Minst tolv personer fanns i huset när branden startade.

Vad händer med Värme och vila nu?

– Vi vet inte det i dagsläget, säger Lill Iwersen, volontär Värme och vila.

– Det sista beskedet vi fick från räddningstjänsten va att det tar minst en vecka innan vi kommer in i lokalerna. Vi har tack vare posom-gruppen, som har stöttat oss väldigt mycket på möten och så, tillfälligt löst det genom att vi får ta med oss våra killar och vara på Högliden (ett äldreboende, reds anm.)

Ett av uthyrningsrummen på övervåningen var helt övertänt när Räddningstjänsten kom till platsen på lördagsmorgonen. Larmet kom klockan 8:40 och flera personer var kvar i uthyrningsrummen.

-Rökdykarna fick ut fyra personer och tre fick föras till sjukhus, säger insatschefen Lars Johansson.

Tre skadade

Två män i 20-årsåldern rökskadades och den ene ligger kvar för vård på Centralsjukhuset i Karlstad. Den tredje personen som rökdykarna fick ut uppges ha medelsvåra skador enligt en kommuniké från Karlskoga lasarett. Han fördes sedan nedsövd vidare till Göteborg får vård uppger polisen.

Brandorsaken är ännu oklar, men branden startade i våningsdelen med uthyrningsrum. På övervåningen finns också härbärget Värme och vila. Men tre personer kunde ta sig ut själva därifrån liksom en familj som bor på bottenvåningen.

Större delen av huset är rök- och vattenskadat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.