Foto: SVT/Arkiv

Kritik mot landstingets nya ersättningar

Publicerad

För att locka fler sjuksköterskor att arbeta obekväma arbetstider och på så sätt kunna säkra upp bemanningen inför landstinget nu en ny ersättningsmodell. Men det innebär att undersköterskorna kommer att bli av med sin extraersättning.

– Vi är upprörda, besvikna och ledsna, säger Eva Jansson som är ordförande för Kommunals landstingssektion.

Landstinget i Värmland presenterade under onsdagen den nya ersättningsmodell som ska ersätta det flertalet modeller som funnits inom landstinget. Syftet med ersättningsmodellerna har varit att locka personal till svårbemannade pass och de har gällt all personal.

Men från och med september kommer det bara att finnas en ersättningsmodell och den kommer bara att gälla sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. De kommer att få ett lönetillägg på 65 procent av den OB-ersättning man får.

– Vi tänker att vi ska få enklare att bemanna och vi tror att vi på det här sättet kan framstå som en attraktiv arbetsgivare. Vi har en enhetlig modell som vi kan gå ut och marknadsföra på ett sätt som vi inte kan när vi har massa olika lösningar, säger Niklas Larsson som är biträdande HR-chef på Landstinget i Värmland.

Fackförbunden kritiska

Men varken Vårdförbundet, som företräder sjuksköterskorna, eller Kommunal, som företräder undersköterskorna, står bakom den nya ersättningsmodellen. Vårdförbundet har suttit med hälso- och sjukvårdsledningen och diskuterat den nya ersättningsmodellen, men de valde att lämna samtalen när ledningen inte lyssnade på deras förslag om att i stället satsa på höjda löner, arbetstidsförkortning och mer hälsosamma arbetstider.

Kommunal har inte varit inbjudna till diskussionerna med motiveringen att den nya ersättningsmodellen inte gäller deras yrkesgrupp. Och de tycker att ledningen agerar orättvist.

– Det är lika obekvämt att jobba obekväma arbetstider vare sig du är lokalvårdare eller docent. Här ska man gå sida vid sida med olika förutsättningar, det är inte schysst, säger Eva Jansson.

Sjuksköterskorna prioriterade

– Just nu så är det sjuksköterskor vi behöver prioritera, sedan får vi titta på hur den här modellen slår ute i verksamheten, säger biträdande HR-chef Niklas Larsson.

Från Kommunals sida tror man dock att den kan få negativa konsekvenser på undersköterskesidan.

– Folk väljer att gå till kommunen som har högre lön och som vi ser nu så är det många undersköterskor som står inför pension. Så det kommer att bli brist, det vet vi redan. Det här förbättrar verkligen inte saken, säger Eva Jansson på Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.