Foto: SVT

Kritik mot nya inslag i skolmaten

Uppdaterad
Publicerad

Ett matuppror har blossat upp i Forshaga. Det är bland annat de nya inslagen av fullkornspasta och fullkornsris i skolmaten som leder till att många barn kommer hem hungriga från skolan, hävdar några föräldrar.

– Ibland får man samtal till jobbet där barnen berättar att de inte ätit i skolan och att de är jättehungriga, berättar Heléne Ahlström, förälder till barn på Skivedskolan.

Hon är en av flera som skrivit inlägg på Facebook om skolmaten:

”Låt barnen få vanlig mat i skolan” lyder ett inlägg. ”Min son äter aldrig i skolan.”, är ett annat inlägg. 

”Hör inte så många åsikter”

I Forshaga serveras varje skoldag 2.600 portioner. Casper Gustafsson är en av dem som i dag åt skollunch på Skivedskolan.

– När det är vegetarisk mat brukar jag vara hungrig när jag kommer hem. Den maten gillar jag inte. Maten i dag var det inget fel på. Jag gillar fullkornspasta och köttbullar.

Trots Casper Gustafssons åsikter riktar sig protesterna mot att det numera serveras bland annat fullkornspasta och fullkornsris.

– Jag tror att det var de här matnyheterna ungarna reagerade på. När de nu har vant sig hör jag längre inte så många åsikter, uppger Stefan Mårtensson som är fritidspedagog vid Skivedskolan.

”Många kritiska”

Men på Facebook har alltså många föräldrar vädrat sina åsikter om den fullkornsrika maten.

– Det är många som är kritiska och det har varit mest intensivt de senaste veckorna, hävdar Anna-Carin Klemner Nilsson, en av föräldrarna som har åsikter.

Men har ni tagit ansvar som föräldrar och talat med barnen om vikten av att de på skolan får näringsrik och nyttig mat?

– Vi talar ofta om det hemma. Mina barn gillar ju mat och det måste finnas en anledning till att de så ofta reagerar på skolmaten, säger Heléne Ahlström.

Lutar sig mot skollagen

Maria Källström är kostchef på Forshaga kommun. Hon försvarar förändringsarbetet när det gäller skolluncherna. Hon hänvisar till att skollagen föreskriver att man ska servera näringsriktig mat.

– I skollagen sägs det att vi ska servera näringsriktig mat. Vi har sett att barnen får för lite fiber och järn i skolmaten. Barnen får också för mycket socker och fel sorts fett.

– Att barn är hungriga efter skolan är tråkigt, men det finns en hel del olika faktorer till varför det är så.

– Frågan är om vi någonsin kommer undan åsikter om skolmaten. Vi håller på med ett arbete med bl a förskolelärare och förskolechefer om den pedagogiska måltiden och vad den ska innehålla. Det är ju också ett stort projekt på gång i hela Värmland som Region Värmland driver. Det handlar att förhindra övervikt och stimulera fysisk aktivitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.