Victoria fick teckningar av barn på Glavaskolan Foto: SVT

Kronprinsessan vandrade i Glaskogen

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria besökte idag Värmland. På programmet stod en vandring i Glaskogen. Detta i en serie av vandringar i Sveriges alla landskap som Kronprinsessan vill göra för att uppleva olika delar av Sverige under alla årstider.

Vandringarna startade i september med ett besök i Västergötland, som är Kronprinsessans hertiginnedöme. Därefter genomfördes vandringar i Västerbotten och Östergötland under oktober, och nu stod alltså Värmland på tur. Och det var flera hundra – både barn och vuxna – som mötte upp vid Glaskogens Infocenter i Lenungshammar för att vandra tillsammans med kronprinsessan.

– Jag tyckte det var roligt. Det skulle bli en fin dag och ett bra tillfälle att få se kronprinsessan, sa Lisbeth Lundell som kommit från Arvika för att delta i vandringen.

TV: Se kronprinsessan gå balansgång

Rovdjursinventering och trädklättring på schemat

Vandringen var på totalt åtta kilometer och följde Natur- och kulturstigen för att sedan fortsätta ut på Rösudden, innan den på eftermiddagen återkom till Glaskogens Infocenter.

Under vandringen bjöds det på ett antal stationsstopp med rovdjursinventering, trädklättring, balansbana, naturparkour, trädplantering och en hel del annat. Men Kronprinsessan själv avstod från att klättra i träd.

– Det var så länge sedan jag klättrade, och nu är det så många som tittar på, så barnen får klättra istället, sa kronprinsessan och blev istället åskådare när Kittiya Komkuntod, ett av alla barn från Glava skola som gladeligen utmanade sig själv för att nå en bjällra som var uppsatt högt uppe i en björk.

Länets största naturreservat

Däremot antog Kronprinsessan utmaningen att gå balansgång.

– Det var nära att det gick dåligt. Jag trodde inte det skulle vara så vingligt. Jag får nog gå hem och öva, sa Kronprinsessan och skrattade.

Naturreservatet Glaskogen är länets största naturreservat, där de fyra värmländska kommunerna; Arvika, Eda, Säffle och Årjäng ingår. Glaskogen ligger i ett kuperat och sjörikt landskap. De två största sjöarna är Stora Gla och Övre Gla. Områdets sjöar, tjärnar, småbäckar samt anslutande myrar och mossar ger landskapet en speciell vildmarksprägel. I Glaskogen finns sammanlagt 300 kilometer vandringsleder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.